Армения свика извънредни преговори с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз,

...
Армения свика извънредни преговори с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз,
Коментари Харесай

Армения и Русия спорят за камиони на границата

Армения свика изключителни договаряния с ръководения от Москва Евразийски стопански съюз, откакто Русия отхвърли да допусне нейни камиони.  Това се случва на фона на задълбочаващото се дипломатическо изстудяване сред двете народи, оповестява " Ройтерс ".

Вахан Керобян, министър на стопанската система на Армения, съобщи, че броят на арменските коли, на които е отхвърлен достъп до Русия, се е нараснал фрапантно през последните дни.

" Просто е необичайно, че 35 камиона са били върнати за цяла година, а по-късно единствено в границите на два дни не са позволени 35 камиона. Не са направени промени в нашите разпореждания или качеството на продуктите на доставчиците ", съобщи той.

Спешни консултации по въпроса ще се проведат през идващите два дни.

Руският селскостопански контролен орган съобщи в изказване във вторник, че е отбелязал  " внезапно нарастване " на санитарните нарушавания във вносните арменски селскостопански артикули.

По-голямата част от арменския износ минава през Грузия за Русия, като единствената сухопътна връзка сред двете страни е веднъж, свързващ Грузия и Русия през планините на Кавказ.

Към 12:30 ч. по Гринуич в четвъртък уеб страница на съветското държавно управление заяви, че 3231 камиона чакат на граничния пункт Верхни Ларс, който постоянно е затворен заради метеорологичните условия. Не е ясно какъв брой камиона са били върнати.

Припомняме, че връзките сред Русия и Армения, контрактуван съдружник на Москва, която е член на Евразийския стопански съюз, внезапно се утежниха през последните месеци.

Армения упрекна Русия за загубата на отделилия се регион Нагорни Карабах от Азербайджан през септември - нещо, което докара до всеобщо изселване на етнически арменци - до момента в който Русия реагира яростно на опитите на Армения да задълбочи връзките си със западните страни.

Арменският министър председател Никол Пашинян сподели предходната седмица, че Русия към момента не е доставила оръжия, за които страната му е платила, и че се водят договаряния за намиране на решение. 

Той не даде детайлности за оръжията, които Армения е закупила, нито какъв брой е платила за тях.

Пашинян също по този начин упрекна съветските държавни телевизионни канали, излъчващи в Армения, че нарушават локалните правила, като сподели, че са нужни съвещания с Москва по този въпрос.

Руската държавна телевизия неведнъж е упреквала Пашинян за загубата на Карабах от Армения.

Арменският министър председател се базира на двустранно съглашение сред Ереван и Москва, което гласи, че " не би трябвало да се подхващат стъпки за интервенция във вътрешните работи на страната, за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в страната ".

Пашинян подразни Москва през последните месеци, като сложи под въпрос съюза на Армения с Русия и се стреми да задълбочи връзките със западните страни, като в същото време купува оръжия от нови снабдители, в това число Франция и Индия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР